How to: Overkapping gezellig inrichten

How to: Overkapping gezellig inrichten

Een overkapping leuk inrichten lijkt eenvoudig, maar je maakt al gauw fouten. Het past niet bij elkaar, het is niet huiselijk genoeg of het is te druk. Maar Voor Aan De Muur & Zo, hoe maak je dan een overkapping gezellig middels een goede inrichting? Wij helpen je op weg en geven je een aantal zeer bruikbare tips voor het verbeteren van de inrichting in een overkapping. 

Tips voor het gezelliger maken van je overkapping

Voor Aan De Muur helpt. We geven je deze tips om je overkapping dat beetje extra te geven en ook nog eens praktisch in te richten.

1. Kies een passend kleurenpallet

Wat je niet wilt is een wir war van allerlei kleuren. Daardoor oogt het al gauw heel erg druk. Exact vertellen welke bij jouw overkapping past dat kunnen we niet. Immers moet een kleur bij jou passen en iedereen is anders. Wel kunnen we wat tips meegeven. 

 1. Bij een donkere houten constructie is het aan te raden om te kiezen voor lichte accenten in de meubels en decoratie. Zo breek je de donkere sfeer en geef je het wat licht, zodat het ook overdag een fijne plek is.
 2. Met natuurlijke kleuren houd je met een overkapping het buitengevoel. Kies voor groen-, blauw en bruintinten. Dat kan door planten, kussens, muurdecoratie, kleedjes of kaarsen.
 3. Hanteer de 60/30/10 regel. Het is de bewezen methode voor rust en balans met kleurgebruik in interieur. Dus gebruik 60% je hoofdkleur, 30% je secundaire kleur en voor 10% een accentkleur. 

2. Zorg voor het juiste licht

Licht is belangrijk voor de zomeravonden dat je nog lekker na wil zitten in de overkapping. Maar, dat wil je wel op de juiste manier doen. Kies sowieso voor een geel licht. Dit is een stuk gezelliger en fijner aan de ogen dan wit licht. Daarbij is het belangrijk dat het licht energiezuinig is. Kies daarom zoals verwacht gewoon voor LED lampjes. Hiermee zal je een hoop besparen in de toekomst. Als laatste, kies zoveel mogelijk voor licht aan het plafond of aan de muren. Overkappingen zijn vaak klein en gezellig, maar ook al gauw krap. Om ruimte te besparen is het dus slim om zoveel mogelijk muur aan de wanden en aan het plafond te verwerken.

3. Een centrale warmtebron

Wanneer er visite is of je gezellig met het gezin in de overkapping zit wordt de tijd nog wel eens vergeten. En op een zomeravond is het nog heerlijk om buiten te zitten. Wel kan het een beetje koud worden. Daarom is het fijn als er een goede warmtebron zit in de overkapping, zodat je geen extra jas aan hoeft in de overkapping. Een aantal oplossingen zijn:

 1. Een terrasverwarmer. Voor aan het plafond, de muur of verwerkt in een lamp.
 2. Een vuurtafel. Gezellig in het midden van de zithoek. Let wel op dat de vuurtafel ook een gedeelte bezit voor het neerzetten van lekkere hapjes en drankjes.
 3. Een buitenkachel. Gezellig bij het zelfgestookte vuur zitten. Wel vergt dit het halen van hout en onderhouden van het vuur. 

Denk er vooral aan dat de warmtebron centraal in de overkapping zit, zodat de warmte goed en snel verdeeld wordt. Daarbij is het belangrijk dat deze niet bij de uitgang zit. Dan zul je snel warmte verliezen.

4. Elektronisch apparatuur

Vaak is het gewoon gezellig met elkaar in de overkapping. Door goede gesprekken, een pakje kaarten en een drankje bijvoorbeeld. Bij gezelligheid hoort ook een beetje muziek. Een goede geluidsinstallatie in de overkapping kan de sfeer ten goede doen. Hetzelfde geldt voor een televisie, waar je samen een film op kan kijken. En dat allemaal terwijl je buiten zit. Hier handige elektrische apparaten voor in de overkapping op een rijtje:

 1. Een televisie. Bij voorkeur aan de muur, zodat het zo weinig mogelijk ruimte in beslag neemt. 
 2. Geluidsinstallatie. Ook voor de geluidsinstallatie heb je het liefst dat deze aan de muur is bevestigt om ruimte te besparen.
 3. Kruimeldief. Om snel alles schoon te maken en door zijn kleine formaat perfect voor de overkapping.

5. Passende decoratie

Je overkapping dat beetje extra geven? Dat doe je met de juiste decoratie. Het is leuk om de overkapping in te richten met decoratie die passend is bij jou. Bijvoorbeeld een eigen foto van die leuke vakantie. Dat zou perfect kunnen op een muurcirkel bijvoorbeeld. Hier een aantal decoratietips:

 1. Muurdecoratie. Kies voor muurdecoratie welke zich enigszins afzet van de muur. Niet te opvallend, maar een contrasterende kleur op de muur werkt mooi. Kies bijvoorbeeld voor een muurcirkel van droogbloemen op een witte muur. Of een muurcirkel met parasoldennen op een donkere muur. Of wat dacht je van een canvas met die leuke vakantiefoto van een jaar geleden? Ook een tuinposter is een goede optie. Deze kan ook aan het schuurtje en is weersbestendig.
 2. Seizoensgebonden decoratie. Is het pasen? Tuig een leuke paastak op of decoreer met geschilderde eieren. Is het zomer? Decoreer met lichte pastelkleuren. Of voetbalt het Nederlands elftal? Hang de oranje slingers op. Een simpele toevoeging maakt de overkapping al een stuk gezelliger.
 3. Hangplantjes. Met hangplantjes maak je de overkapping een stuk groener en houd je ook ruimte over. 
 4. Droogbloemen. Droogbloemen vergen weinig onderhoud en gaan een heel seizoen mee. 

Populaire muurcirkels voor buiten: Kies voor kleurrijk

Omdat een overkapping vooral in de zomer gebruikt wordt zijn lichte, kleurrijke prints een goede keuze. Wanneer je van klassiek houdt, kies dan voor een Oude Meester met bloemen bijvoorbeeld. Zo is Stilleven met bloemen in een glazen vaas - Jan Davidsz. de Heem erg populair. Of De omvergeworpen ruiker - Abraham Mignon

Iets met natuur is ook een goede. Haal groen in huis met één van de natuurprints, zoals Zonnestralen door de bomen. Of haal het tropische in je overkapping met de muurcirkel met Palmbomen.

Voor een Christen is een Bijbelste tekst ook fraai. Bij Voor Aan De Muur & Zo hebben we ook Christelijke muurcirkels. Met bekende Bijbelse spreuken, zoals 'Eeuwig leven is pas duurzaam' of 'Waar God leidt voorziet hij'.

Goedkope muurcirkels voor je overkapping

Eerder hebben we al benoemd dat muurdecoratie een hele goede manier is om je overkapping dat beetje extra te geven. Bij Voor Aan De Muur & Zo hebben we het goedkoopste en breedste assortiment aan muurcirkels. Shop voordelig een passende muurcirkel voor jouw overkapping!

Liever een muurcirkel in de woonkamer? We hebben passende muurcirkels voor elke ruimte. Ook op groot formaat!

Shop muurcirkels Shop canvas