10 dingen die je moet weten over Het laatste Avondmaal

10 dingen die je moet weten over Het laatste Avondmaal

1. Er zijn 3 versies

De grote schilders stonden bekend om het hebben van leerlingen. Zo ook Leonardo da Vinci. 3 van zijn leerlingen maakten in de 16e eeuw een kopie van het wereldberoemde kunstwerk. Tegenwoordig kun je één van deze kopieën bewonderen in de Royal Academy of Arts in Londen. Het verschil van de kopie met het echte kunstwerk is dat het is gemaakt op canvas. De andere twee kopieën zijn te bewonderen in het Leonardo da Vinci Museum in België en in de Saint Ambrogio kerk in Zwitserland.

2. Een klein deel is nog authentiek

Experts hebben het kunstwerk moeten herstellen door de jaren heen. Aan het eind van de twintigste eeuw vond er een grote operatie plaats geleid door Pinin Brambilla Barcilon. Op microscopisch niveau werd het schilderij onderzocht om het werk zo nauwkeurig mogelijk te herstellen. Doordat er zoveel hersteld is, is er slechts een klein deel over wat echt door da Vinci is geschilderd.

3. Paling of haring?

Veel mensen vragen zich af wat er bij 'Het laatste avondmaal' nou eigenlijk gegeten werd. Er was een lange discussie of dit nou paling of haring was. Dit is wederom weer een detail met betekenis, aangezien paling en haring in het Italiaans verwijzen naar indoctrinatie en afwijzen van religie. Het afwijzen van religie zal verwijzen naar Petrus, die ontkende dat hij een aanhanger van Jezus was.

4. Bladmuziek

Experts beweren dat het schilderij gelezen kan worden als bladmuziek. Een muzikant genaamd Giovanni Maria Pala heeft een melodie kunnen vormen aan de hand van verstopte muzieknoten in het schilderij. Uiteindelijk heeft Giovanni een melodie weten te maken van 40 seconden lang, dus naast het kijken kan men ook luisteren naar “Het Laatste Avondmaal”.

5. Voorspelling einde van de wereld

Men beweerde dat Het laatste avondmaal een verwijzing was naar het einde van de wereld. Er werden verschillende wiskundige en astrologische tekens in de muurschildering onderzocht, waarbij er een berekening kon worden gemaakt dat in het jaar 4006 de wereld zou vergaan. In principe hebben wij nog zat de tijd.

6. Talloze details met betekenissen

Er zijn ontzettend veel details te zien op het schilderij. Een hiervan staat in teken van het verraad van Judas met het omgestoten zoutvaatje bij zijn elleboog. Het omstoten van zout staat namelijk symbool voor ongeluk en verlies. Door Judas zijn verraad naar Jezus toe ontstond er een en al ellende en verdriet. Men denkt dat de schilder bewust gekozen heeft om het zoutvaatje bij Judas zijn elleboog te plaatsen.

7. Gefaald experiment

Eigenlijk is Het laatste avondmaal een kleine mislukking van Leonardo da Vinci. Het werd namelijk op een droge muur met temperaverf geschilderd. Normaal gesproken werd dit gedaan op natte muren. Hierdoor ging het schilderij naar een aantal jaren ook brokkelen. Maar doordat het goed bewaard werd kunnen we er nu nog steeds van genieten.

8. Niet in een museum

Het kunstwerk is niet in een museum te vinden maar op een muur in de eetzaal van het klooster van Santa Maria Delle Grazie in Milaan. Het totale werk is 460 bij 880 cm groot. Het kunstwerk valt direct op door diepte en realisme.

9. Geschilderd met een spijker en hamer

Het werk lijkt levensecht door de manier van schilderen met een spijker in het midden. Met touwen werd dit naar andere punten in de muur getrokken. Dit werd gebruikt als leidraad om het perspectief te creëren.

10. Verwaarlozing en mishandeling

Niet iedereen kan 'Het laatste avondmaal' waarderen. Er is in het verleden ontzettend slecht mee omgegaan. Door oorlogen is het kunstwerk beschadigd, maar het is gelukkig goed hersteld door experts en hierdoor kunnen wij nog steeds van deze kunst genieten.

Muurcirkels met Bijbelse uitspraken

Bij Voor Aan De Muur & Zo hebben we recent Christelijke muurcirkels toegevoegd aan ons assortiment. Met Bijbelse uitspraken haal je het woord van God in huis, waardoor je elke dag herrinert wordt aan Zijn waken over u. Bekende Bijbelse uitspraken als 'Ik weet Wie de toekomst brengt' en 'Als je met Jezus wandelt hoef je in het nieuwe jaar niet te rennen'.


Marketeer