Galm in huis verminderen

Galm in huis verminderen

Niets is zo vervelend als galm in huis en een slechte akoestiek. Een hinderlijke galm kan zorgen voor concentratieproblemen en hoofdpijn. Bovendien is het alles behalve gezellig als je voortdurend een galm hoor terwijl je praat, muziek luistert of televisie kijkt. Daarom hebben wij in dit artikel een aantal tips verzameld om de akoestiek in jouw huis te verbeteren. Galm in huis verminderen, zo doe je dat!

Waar komt de galm in huis vandaan?

Als je de galm in huis wil verbeteren, is het belangrijk om te achterhalen wat er voor zorgt dat jouw akoestiek in huis slecht is. Galm in huis kan verschillende oorzaken hebben. Maar vaak wordt dit veroorzaakt door harde en gladde oppervlakken. Dit komt doordat het geluid via deze oppervlakken weerkaatst. Dit kunnen hoge plafonds, grote ramen, gladde vloeren en gladde muren zijn. De galm zorgt ervoor dat het hol klinkt in de ruimte. En dit kan zorgen voor een koud en kil gevoel. Dit wil je natuurlijk niet, je wil het liefst gezelligheid en warmte in huis. Deze warmte kun je creëren met behulp van onze tips:

Verbeter de akoestiek met gordijnen

Grote ramen in huis zijn super mooi, maar wel heel slecht voor je akoestiek. Deze ramen zorgen namelijk voor veel weerkaatsing van het geluid. Gordijnen kunnen deze weerkaatsing van geluid verminderen. 

Demp de vloer

Vloerkleden zijn cruciaal voor de akoestiek en de sfeer in huis. Een vloerkleed brengt warmte en gezelligheid in huis én verbetert ook nog eens de akoestiek. Leg er eentje bij de bank of de eettafel. Wanneer je de akoestiek in huis wilt verbeteren raden wij wel aan om zo’n 20% van de vloeroppervlakte te bekleden met een vloerkleed. Een hoogpolig kleed zal het beste werken om de geluidshinder te verminderen.

Wanddecoratie

Wanddecoratie is eigenlijk dé oplossing voor het verbeteren van de akoestiek. Vaak wordt dit verwerkt in textielframes. Dit is een schilderij of afbeelding geprint op textiel. De print span je in een frame en daarachter kun je akoestisch vilt plaatsen. Dit speciale vilt zorgt ervoor dat de geluidshinder wordt verbeterd in jouw huis. Heel eenvoudig en je ziet er niks van aan de muur!

Creëer hoekjes

Woningen hebben vaak lange en rechte wanden. Hierdoor hebben de geluidsgolven de kans om te verspreiden door de ruimte. Door hoeken te creëren in de kamer kan het geluid minder goed weerkaatsen en dit zorgt voor minder galm. Met bijvoorbeeld een grote plant kun je de geluidsgolven al doorbreken.

Stoffen meubels

Je kunt het beste gestoffeerde meubels gebruiken om jouw huis mee in te richten. Denk hierbij aan een stoffen bank, een lamp met een linnen kap, kussens of een plaid op te bank. Deze meubels helpen mee het geluid de absorberen. De stalen meubels van tegenwoordig zijn leuk, maar niet goed voor de akoestiek in je huis. Een stoffen meubel is goed voor de akoestiek, maar ook vooral voor de sfeer in huis!


Marketeer