De 15 verborgen details van De Nachtwacht

De 15 verborgen details van De Nachtwacht

Wie kent nou niet het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Een prachtig kunstwerk met heel veel verschillende details. Ben jij benieuwd wat de 15 verborgen details van dit kunstwerk zijn? Lees dan snel verder. 

1. Kwastje

Een detail waarin Rembrandt zijn schilderkunsten bewijst, het kwastje in koude en warme kleuren. Het lijkt zo echt dat je het bijna kan aanraken.

2. Kip

Alles in het schilderij is met een reden gedaan. Zo ook de kip die hier te zien is. De 'klauwen' van de kip verwijzen naar de 'kloven'(geweren) van de kloveniers, de schutters op dit werk.

3. Foutje

Als je inzoomt op de kraag zie je een transparant randje, dit was een klein foutje wat weer tevoorschijn kwam met het vervagen van de verf.

4. Namen

Bovenin het kunstwerk staan de namen van iedereen die te zien zijn op het schilderij. Het is vrijwel onleesbaar, maar ze staan er wel.

5. Duo

Het belangrijkste duo, Kapitein Frans Banninck Cocq (links) en luitenant Willem van Ruytenburch. Dit duo is zelfs te koop als playmobilpoppetjes

6. Traditie

De leden van de schutterij kennen een lange traditie. Dat is wel te zien aan het kostuum dat zij aanhebben. Het is een ouderswets kostuum, zelfs in Rembrandts tijd. Ze dragen het nog steeds voor het voortzetten van de traditie.

7. Glans

Door de jaren heen is de hond verkleurt door 'smalt'. Rembrandt wilde de hondenvacht een olieachtige glans geven door een goedkoop pigment toe te voegen. Dit noem je 'smalt'.

8. Saskia

Men zegt dat Rembrandt zijn overleden vrouw vereeuwigd is in het schilderij. Maar dat klopt niet, het is gewoon een meisje zoals de grootmeester wel vaker schilderde. 

9. Kruithoorn

Om te kunnen schieten met de musketten is er kruit nodig, na elk schot moet dit worden bijgeladen. Bij punt 9 is een jongen te zien die verantwoordelijk is voor het bijladen van de musketten met zijn kruithoorn.

10. Zelfportret?

Men zegt ook dat Rembrandt zichzelf een plekje heeft gegeven op het prachtige kunstwerk. Wij hebben het nog nooit gevonden, jullie wel?

11. Fecit, signering

Fecit is een verwijzing naar wie het heeft gemaakt. Als je goed inzoomt zul je zien dat hier Rembrandt F 1642 staat.

12. Vermist

Het beeld houdt hier abrupt op, dit komt omdat de zijdes van het schilderij zijn afgesneden omdat het doek te groot was voor de wand in het Stadshuis. Mocht je de twee schutters die hier stonden vinden: jou wacht eeuwige roem.

13. Wapen

Één van de mooiste details van het kunstwerk, de schaduw van de hand van de kapitein. De schaduw omlijst heel subtiel het wapen van Amsterdam op het jasje.

14. Lijnen

Het zal misschien even zoeken zijn, maar als je het ziet heb je het meteen door. Als je alle lanzen, musketten als lijnen volgt zul je zien dat deze allemaal naar het middelpunt wijzen.

15. Vrijgezel

De man met de vlag die hier te zien is, was altijd vrijgezel en dat had een reden. Wanneer er werd gevochten zonder wapen kwam hij voorop in de strijd en had dus altijd gerede kans op een fatale kogel, waardoor het verdriet minder zou zijn als hij zou sneuvelen.


Marketeer